استاد اصغر تقی زاده شکیبا
تاریخ تولد : 1340
محل تولد : اردبیل
زندگینامه
بعد الحمد لله والثناء خداوندگار هستی بخش و عزت آفرین و سلام و صلوات بر خاتم پیامبران حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و ائمه هدی صلوات الله علیهم اجمعین و شهداء و الصدیقین.
اینجانب اصغر تقیزاده شکیب فرزند ابراهیم(اژدر) در دوم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و سی و هشت شمسی در یک خانواده مومن و اهل بیتی و در محله آقا کاظم شهرستان اردبیل چشم به جهان گشودم. مرحوم ابوی گرامی به شغل سخت آهنگری اشتغال داشت و سالیان زیادی در بازار چاقوسازان با تولید ادوات مختلف صنعتی خصوصاً به کشاورزان عزیز منطقه خدمت می نمود و در عاملیت مسائل شرعی و پرداخت خمس و سایر حقوق مترتب سعی وافر داشت. مادر بزرگم بانوی صبور، با عفت، و از نوادگان کلثوم ننه، همان بانویی نویس که در محله معجز ساکن بود و حادثه کرامت حضرت ابوالفضل العباس در این خاندان رقم خورد.
ترکان آذری دن بیر عده ی قلیلی
یاد ائیلر آندیچنده اول ماه بی بدیلی
اولسون قسم او شخصه معجزده وردی سیلی
اعجازیلن چراغان ائتدی بو اردبیلی
بیر بینوا دئمیشدی صدقیله یا اباالفضل
دوران تحصیلات ابتدایی را در دبستان شیخ صفی و متوسطه را در دبیرستان ابومسلم سپری کرده و به دلیل علاقه مندی به کسوت معلمی وارد دانشسرای مقدماتی (تربیت معلم) اردبیل شده و در سال ۱۳۵۹ به عنوان آموزگار به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآمدم و به تعلیم و تربیت فرزندان وطنم همت گماردم. در آغاز دهه شصت و ایام پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) در حوزهی امور تربیتی آموزش و پرورش و در مسئولیتهای مختلف انجام وظیفه کردم.
خداوند منان را شاکرم که توفیق همراهی امت مسلمان و شهید پرور و انقلابی را در دوران مبارزات بر علیه رژیم اشغالگر و ستمشاهی بر من عطا نمود و توانستم به عنوان یک رزمنده و در کنار رزمندگان دلاور اسلام در جبهه حق علیه باطل و جنگ تحمیلی حضور یافته و ضمن دفاع از کیان سرزمین و ناموس کشورم و به شرف جانبازی نایل آیم و این مدال افتخار آمیز را به گردن آویزم.
در سال ۱۳۲۵ با انتقال و مهاجرت به شهر تهران در حوزه ستادی وزارت آموزش و پرورش به عنوان کارشناس مسئول قرآن و معارف اسلامی آن حوزه مشغول و افتخار آن را داشتم که امور قرآنی دانشآموزان سراسر کشور را بعهده گیرم و از بانیان و موسسان مسابقات بینالملل حفظ قرآن و مفاهیم قرآن و دانش آموزان کشور اسلامی و فعالیتهای آموزشی و مسابقات نهج البلاغه مولای متقیان امیرالمومنین(ع) در آن وزارتخانه باشم و حدود ۱۲ سال آن مسئولیت را داشته باشم. دورهی لیسانس را در دانشکده امور تربیتی تهران در سال ۱۳۲۸ اخذ نمودم.
سال ۱۳۷۵ به دعوت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آن وزارت خانه مامور و دو سال به عنوان معاون برنامه ریزی دفتر مجامع و فعالیتهای فرهنگی مشغول شدم. تیرماه سال ۱۳۷۷ به عنوان مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل منصوب شدم که تا نیمه دوم سال 1380 رسالت فرهنگی و هنری و خدمتگزاری به همشهریان عزیز را عهدهدار گشتم. در این مقطع ضمن انجام برنامههای متعدد فرهنگی و هنری به تامین زیرساختهای حوزه فرهنگ و هنر پرداختم و با احداث و بهرهبرداری مجتمع پرشکوه فرهنگی و هنری فدک در اردبیل تقریباً در تمام شهرستانها و بخشها مراکز فرهنگی هنری و کتابخانه ها احداث و به بهره برداری رسید کتابخانه مرکزی اردبیل هم آغاز گردید که با توجه به وسعت قابل توجه آن به اتمام نرسید.
نیمه دوم سال ۱۳۸۰ در تهران دفتر ترویج فعالیت های قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را با توصیه وزیر محترم طراحی و پایه گذاری کرده و مجدداً از ابتدای سال ۱۳۸۱ به وزارت آموزش و پرورش مراجعت و به عنوان مدیرکل فرهنگی و هنری دفتر برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش منصوب شدم. و توفیق یافتم در خدمت دانش آموزان سراسر کشور برنامه های فرهنگی و هنری و قرآن و نهجالبلاغه، تقویت کتابخانههای مدارس، جشنواره های سراسری از آن جمله از آن جمله جشنواره بین المللی دانش آموزان فیلمساز را بنیانگذاری و جشنواره ادبی در طواف حریم عشق و شهادت را پایهگذاری و همه ساله در مشهد شهدای ایران شلمچه به مورد اجرا بگذارم.
مجدداً و برای بار دوم در سال ۱۳۸۴ (آذرماه) به عنوان خادم مردم فهیم اردبیل و اهالی فرهنگ و هنر استان به عنوان مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خدمتگزار باشم و در حد وسع و توانم به توسعهی حوزههای فرهنگ و هنر بپردازم که امیدوارم مورد قبول درگاه احدیت و مردم شریف و بزرگوار استان و اهالی فرهنگ و هنر و اربابان ظرایف و دقایق قرار گیرد و کوتاهی هایم را بر این حقیر ببخشایند.
در سال ۱۳۸۷ به افتخار بازنشستگی نایل شدم ولیکن هیچوقت خود را در انجام وظایف و رسالت فرهنگی به وطنم بازنشسته نکردم و کماکان به تمام قواء انرژی در تمام عرصهها حاضر و موظف به ادای دین هستم. تا در پیشگاه شهیدان و امام شهیدان شرمنده نباشم و در راستای حفظ حراست از آرمانهای بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی و آرمان شهیدان گلگون کفن و پیروی از ولایت و رهبری آن گام بردارم.
و به طور خلاصه به اقدامات در خور توجه دوران خدمت و پسا خدمت اشاره نمایم.
گزارش مختصری از مراسم تکریم
آیین تجلیل از بانیان فرهنگ و هنر معاصر اردبیل با قدردانی از 40 سال فعالیت دلسوزانه اصغر تقی زاده شکیبا در فرهنگسرای بانوان اردبیل به همت شورای فرهنگ عمومی استان، دانشگاه آزاد اسلامی و مشارکت بنیاد نخبگان اردبیل در سال در فرهنگ سرای بانوان برگزار شد.
ناصر رهنما آذر مدیر عامل خانهی فرهنگ و هنر اردبیل در ابتدای این مراسم به اهمیت و ضرورت تجلیل از مخاخر معاصر اردبیل پرداخت و گفت: این مراسم در راستای بسترسازی و توسعهی فرهنگی، برگزار می شود. وی در ادامه سخنان خود به فعالیت های فرهنگی و هنری تقیزاده شکیبا اشاره کرد و گفت: وی یکی از بانیان و دلسوزان فرهنگ و ادب اردبیل است که در راه توسعهی فرهنگی شهرمان زحمات زیادی متحمل شدند.
محمد سیمزاری از فعالین نام آشنای فرهنگ و هنر اردبیل نیز ضمن بیان خاطراتی از دوران مدیریت استاد شکیبا در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به بیان ویژگی های شخصیتی این پیشکسوت فرهنگ و هنر اردبیل پرداخت و گفت: ایجاد فضای فرهنگی و هنری به متراژ 75000 مترمربع، احداث مجتمع فرهنگی و هنری فدک به عنوان اولین و بزرگترین مجتمع فرهنگی و هنری استان از جمله اقدامات ماندگار شکیبا برای اردبیل است. وی با بیان اینکه نادیده گرفتن هنرمند، بی احترامی به وی است، خاطرنشان کرد: برگزاری مراسماتی چون تجلیل از پیشکسوتان فرهنگ و هنر بیانگر وجه تمایز مردم بین خادمین و خائنین به شهر و دیار خود است. سیمزاری با بیان اینکه سابقه مدیریتی و حقوقی شکیبا منجر به فراموشی شخصیت حقیقی وی شده است، به معرفی آثار منتشر شده این نویسنده فرهیخته اردبیل پرداخت و گفت: تا کنون11 عنوان کتاب در موضوعات مختلف فرهنگی و اجتماعی از وی به یادگار مانده است. وی گفت: کتاب های لطایف الابرار، خوشه های زرین، توسعه عفاف، با امام در خلوت انس، نیم نگاهی به حریم دل، سودای عشق، کتاب و کتابداری تحت عنوان آیا میدانید، شیوه های جذب مشارکت در آموزش و پرورش، تنبیه و تشویق در نهجالبلاغه از جمله آثار منتشر شده این هنرمند اردبیلی است. وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه اردبیل، پل تاریخی هفت چشمه، مسجد جمعه و یا مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی نیست، گفت: مردم این دیار همه اینها را در گذشته به وجود آوردند بنابراین این مردم هستند که با همت والای خود باید بدور از تنگ نظریها و حسادتها در ارتقای فرهنگ ناب این سرزمین بکوشند. این فعال فرهنگی اردبیل از اساتید گرانقدر استان چون شاهی، وهاب زاده و جامعی از دیگر مفاخر اردبیل نام برد و اظهار امیدواری کرد: مسئولان اردبیل در آینده نزدیک اقدامات مشابهی برای سایر مفاخر اردبیل در زمان حیاتشان انجام دهد، چراکه ارزش به فرهیختگان و پیشکسوتان فرهنگ و هنر اردبیل در واقع ارزش نهادن به جامعه خودمان بر اساس معیارها و هنجارهای رایج است .
استاد شکیبا نیز در ادامه این مراسم به بیان خاطراتی از دوران 40 سال خدمت خود به فرهنگ و هنر اردبیل پرداخت و گفت: اگر طی این مدت موفقیتی حاصل شده است جز با همراهی خانواده به خصوص همسر و فرزندانم نبوده است. وی با بیان اینکه تجلیل از مفاخر اردبیل در واقع تجلیل از ریشهها و ساقه های این آب و خاک است، تصریح کرد: ما هرچه داریم در سایه اساتید و بزرگانمان در گذشته ای نه چندان دور است که ما را بدین صورت تربیت و تحویل جامعه داده اند. شکیبا در پایان سخنان خود از نوذریان و دانش به عنوان اساتید پیشکسوت خود نام برد و با بیان اینکه تجلیل از پیشکسوتان فرهنگ و هنر اردبیل در واقع ارائه الگوها و مدل های رفتاری حاضر به نسل جوان است، گفت: تداوم جریان فرهنگی در شهرها نیازمند توجه به فعالین فرهنگی آن شهرها است چراکه این کار باعث غفلت زدایی از گنجینه های ارزشمند نهفته در کنج شهرها شده و با غبارروبی از چهره های نامی، الگوها و مدلهای رفتاری شایسته ای نیز به جوانان ارائه میشود .
تصاویر