دکتر عزیز جوانشیر
تاریخ تولد: 1324
محل تولد : اردبیل
زندگینامه
پروفسور عزیز جوانشیر در رشته جنگل و مرتع موفق به اخذ درجه فوق لیسانس از دانشگاه تهران گردید. برای تکمیل تحصیلات عالیه و استفاده از مراکز معتبر علمی جهان عازم فرانسه شد و در سال 1347 مدرک تحصیلی فوق لیسانس اکولوژی و در سال 1350 درجه دکترای اکولوژی را از دانشگاه اورسی پاریس دریافت کرد. پس از آن به میهن بازگشت و در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز مشغول به تحقیق و تدریس شد. از آن تاریخ تاکنون بیش از سی سال است که این استاد ارجمند در دانشگاه تبریز و مراکز علمی و صنعتی تهران و کرج منشاء خدمات ارزشمندی بوده است.
استاد جوانشیر علاوه بر تدریس دروس تخصصی اکولوژی، اکولوژی گیاهی، مرتع داری، هواشناسی، اکولوژی سیستم های زراعی، اکوفیزیولوژی، اکولوژی کشت مخلوط، اکولوژی پوشش گیاهی، در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکترا، در طول این مدت مسئولیت های اجرایی- علمی همچون: ریاست دوره های شبانه، معاونت دانشکده کشاورزی تبریز، مدیریت گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، عضو شوراها و کمیته های مختلف دانشکده کشاورزی، مسئولیت در مرکز تحقیقات جهاد سازندگی آذربایجان شرقی، مسئولیت در مرکز تحقیقات وزارت کشاورزی را نیز بر عهده داشته است. وی از سال 1380 تا سال 1388 رئیس نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی بود. در سال 1383 به عنوان استاد نمونه دانشگاه تبریز و در سال 1384به عنوان استاد نمونه کشوری و در سال 1389 به عنوان فرد تأثیرگذار در کشاورزی کشور انتخاب شد. استاد جوانشیر علاوه بر اشتغال به تدریس و تربیت جوانان علاقمند به تحصیل در رشته های کشاورزی، به مطالعه و تحقیق در رشته تخصصی خویش مشغول شده و از سال 1350 تا سال 1384 کتاب های زیادی را تدوین نمودند.
تکریم در همایش ملی صیانت از محیط زیست
دومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست به منظور ارتقاء فرهنگ صیانت از محیط زیست در جامعه و همچنین مطالبه گیری از مسئولین در خصوص مسائل زیست محیطی در تاریخ 11 و 12 اسفند ماه 1394 در دانشگاه محقق اردبیلی وبا مشارکت اداره کل محیط زیست استان، دانشگاه های آزاد، شهرداری، استانداری و بنیاد نخبگان استان برگزار گردید.
در این همایش جناب آقای دکتر طالعی از استادان سرآمد اردبیلی تبار دانشگاه تهران که به دعوت و هماهنگی بنیاد نخبگان به عنوان سخنران ویژه دعوت شده بود و دکتر عزیز جوانشیر توسط دکتر شایقی معرفی و فعالیت های علمی و تحقیقاتی آنها ارائه شد. جناب آقای دکتر شایقی در این مراسم طبیعت را امانت خدا و میراثی بسیار ارزشمند از نسل های گذشته برای نسل امروز و آینده برشمردند و حفظ این ودیعه الهی و ثروت ملی را امری ضروری دانستند. ایشان با اشاره به اهمیت طبیعت و تأثیرات مستقیم آن بر زندگی مردم، تلاش نخبگان و سرآمدان عرصه های مختلف علمی، فناوری و صنعتی و به ویژه شرکت های دانش بنیان را در جهت کاهش مضرات صنایع بر محیط زیست بسیار حائز اهمیت برشمردند. ایشان اضافه نمودند که مسئولین نیز به اهمیت این موضوع به خوبی واقف هستند و نمونه آن را می توان در ایجاد ستادهای مانند " ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست" و " ستاد "توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست" به خوبی مشاهده نمود. ایشان در ادامه سخنان خود با اشاره به نقش شرکت های دانش بنیان در ایجاد فناوری های سبز به منظور کاهش صدمات برگشت ناپذیر به محیط زیست، نخبگان و استعدادهای برتر و سرآمدان هر جامعه و منطقه ای را دارای نقش مهم و اساسی در این خصوص دانستند. در پایان برنامه به پاس زحمات دکتر عزیز جوانشیر در طی سالیان و همچنین قدردانی از زحمات ایشان در این همایش بنیاد نخبگان استان اردبیل لوح سپاس و هدایای اهدا شد.
گزارش مختصری از مراسم تکریم در زادگاه دکتر جوانشیر
به مناسبت درگذشت استاد عزیز جوانشیر مراسم یادبود این استاد که از مشاهیر و از دانشمندان علمی دنیا به شمار می آمدند، در زادگاهش شهرستان بیله سوار با حضور دوستان و همکاران و مسئولان استانی و کشوری و چهره های علمی کشور در در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیله سوار به همت فرمانداری بیله سوار و با همکاری بنیاد نخبگان استان اردبیل برگزار شد. لازم به ذکر است که بنیاد نخبگان استان اردبیل در سال 94 برای این استاد بنام و فرهیخته مراسم تکریم برگزار و از زحمات این استاد قدردانی نمود. در این مراسم چهره ها و مسئولین ملی و استانی بسیاری به ایرد سخن پرداختند و پیام های مختلفی از مقامات ملی و استانی قرائت گردید که در ادامه به اختصار آورده شده است.
آقای قبادی فرماندار بیله سوارهدف از برگزاری این یادبود را شناساندن پروفسور جوانشیر به اقشار مختلف مردم علی الخصوص جوانان و نخبگان عنوان کرد و اظهار کرد: پروفسور جوانشیر باید به نسل جوان و آینده شناسانده شود. وی در این مراسم ضمن قرائت پیام استاندار اردبیل به این مراسم یادبود افزود:پروفسور جوانشیر یکی از چهره های ماندگار علم گیاه شناسی و اکولوژی بود که سال های متمادی در عرصه شناسایی گونه های گیاهی و اصلاح و نباتات در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایران به تدریس مشغول بود و شاگردان و نخبگان زیادی را تحویل جامعه داد.
دکتر حسین شایقی رئیس بنیاد نخبگان استان اردبیلپروفسور جوانشیر متعلق به جامعه ایران نمی باشد بلکه این شخصیت بزرگوار یک چهره جهانی در سطح علم گیاه شناسی و کشاورزی و اصلاح نباتات بوده است. وی افزود:این شخصیت بزرگوار به عنوان یکی از مفاخر ایران بوده و مراسم نکوداشت این شخصیت علمی در سال 94 در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار گردید. دکتر شایقی عنوان کرد: مرحوم پروفسور جوانشیر سال های متمادی عمر پر بار خود را در دانشگاه و مراکز تحقیقاتی در راستای پیشبرد جهش علمی کشور سپری کرده است و تحقیقات علمی و تحویل نخبگان علمی به جامعه تنها گوشه هایی از زندگی این شخصیت بزرگوار می باشد. وی حس شاگردپروری،افتخار جامعه عشایری و دوستار جامعه کشاورزی و متعلق به جامعه شهری را از ویژگی های این شخصیت علمی کشور عنوان کرد و اظهار کرد: با تمام محرومیت و سختی ها و مشکلات افرادی از خطه دشت مغان با پشتکار و تلاش به جایگاه علمی رسیدند که باید خدمات علمی این افراد ماندگار و به نسل های آینده منتقل و شناسانده شود.
حجت الاسلام جدایی امام جمعه شهرستان بیله سوارایشان ضمن قرائت پیام آیت الله عاملی نماینده ولی فقیه در استان اردبیل در مراسم یادبود پروفسور عزیز جوانشیر عنوان کرد: جامعهای که برای علم ارزش قائل نباشد نمیتواند عالم تحویل دهد و امروز همه باید برای عالمان ارزش قائل شویم و جامعهای که در آن به عالمان ارزش و بها دهند،آن جامعه در مسیر رشد و ترقی علمی قرار خواهد گرفت. وی عنوان کرد:مردم قدردان نخبگان علمی خود هستند و مسئولان نیز باید قدردان نخبگان و جوانان جامعه باشند و با حمایت مؤثر از آن ها، مسیر رشد و تعالی بیش از پیش کشور را فراهم سازند.
حجت الاسلام اکبری نماینده ولی فقیه در سازمان جهادکشاورزی استان اردبیلایشان با اشاره به اینکه پروفسور جوانشیر از نوابغ علم کشاورزی و اصلاح و نباتات بود و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داده است افزود: تحقیقات و پژوهش های کشاورزی در زندگی و تامین امنیت غذایی مردم نقش بسزایی دارد که این شخصیت علمی دنیا پیش گام در فعالیت ها و تحققیات علمی کشاورزی بود.
دکتر محمد باقر بهشتی استاد دانشگاه در حوزه اقتصاد و از همکاران پروفسور جوانشیرپروفسور جوانشیر از استادان شاگرد دوست و علم دوست کشور بود که همیشه در کنار علم به دنبال یافته های علمی بود و براساس مطالعات و تحقیقات این مرحوم 475 گونه گیاهی در دامنه های سبلان شناسایی شده است که دو گونه نادر این گیاهان به نام پروفسور عزیز جوانشیر به ثبت جهانی رسیده است. وی افزود:هم اکنون بیش از 100 دانشجوی پروفسور جوانشیر در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور دارای درجه عالی دکتری هستند و مشغول به تدریس در دانشگاه ها و بیش از 500 نفر از دانشجویان پروفسور در دستگاه های اجرایی استان اردبیل مشغول به کار هستند.
این استاد حوزه اقتصاد عنوان کرد: پروفسور جوانشیر در بسیاری از موسسات مردم نهاد و خیریه فعال بود و در چندین شورای مشورتی نیز حضور داشت که نجات دریاچه ارومیه و اتاق گفتمان آب از جمله جلسات مشورتی بود که بیشتر به رعایت الگوی مصرف، کشت محصولات کم آب بر، تغییر الگوی کشت جهت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی تاکید می کرد و تحقیقات علمی زیادی را در این زمینه ارائه نموده است. دکتر بهشتی تصریح کرد: در نظر داریم با هماهنگی شورای شهر تبریز یک پارک به نام پروفسور عزیز جوانشیر نامگذاری شود و قطعا در استان اردبیل و شهرستان بیله سوار که زادگاه این عزیز مرحوم است نیز اقدامات ویژه ای جهت نامگذاری مکانی به نام این شخصیت علمی ایران و جهان اتخاذ خواهد شد.
در این مراسم یادبود جاوید صحرایی مسئول روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز متن پیام وزیر جهاد کشاورزی را در مراسم یادبود قرائت کرد و محمد نوری دودران شاعر نمینی و لطفعلی فکرت و صمد پورمان و محمد علی حکمتی به بیان اشعار خود پرداختند.
ائله بیل کی دونن ائیدی تئللرین
عزیز عزیز عزیزله دیم عزیزی
مغان کوچو آران یایلاغ ائله سین
اوز دیلیمده تبریزله دیم عزیزی
تام زولفونده جکسین دارا باغلاسین
چیچک چیچک غزل یارا باغلاسین
بیر ماهنینی سازدان تارا باغلاسین
سون باخیشلا من ایزله دیم عزیزی
لالا لار قوینیندا گئدیر یاز گیله
باکی دان یول سالیبدیر قافقازگیله
بالهاریدان قوئوشسون آراز گیله
دالغا دالغا دنیزله دیم عزیزی
اتگ اتگ وطن داشا پایلاشام
بو داغدان او داغا سئوگیمله آشام
بیر گول آغرین آلماغلیغا دیرماشام
باغچا باغچا نرگیزله دیم عزیزی
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی محمد و اله الطاهرین
با فخر و شرف از برگزار کنندگان مراسم یادبود شخصیت بزرگ علمی استان و خطه فضیلت پرور دشت مغان جناب مستطاب خلد آشیان و جنت مکان دکتر جوانشیر طاب رمسه قدردانی می نمایم. از تمامی بزرگوارانی که با حضور خود در این مجلس از مقام علم و دانش و فضیلت تجلیل کرده اند صمیمانه سپاس گزاری می نمایم و از خداوند سبحان برای خانواده محترم این استاد جلیل القدر صبر جمیل و اجر جزیل و خیر دنیا و آخرت و خلفیت خداوندی را مسالت می دارم.
درگذشت مرحوم پروفسور عزیز جوانشیر؛ دانشمند پر آوازه ایرانی و از محققان مشهور کشور در رشته گیاه شناسی و اکولوژی، جامعه علمی کشور را در حیرت و اندوه فرو برد و بدون تردید جبران ضایعه فقدان این ثروت ملی و نخبه علمی بسیار سنگین و دشوار خواهد بود. پروفسور عزیز جوانشیر در طول عمر پربرکت خود به عنوان دانشمندی برجسته و نابغه ای کم نظیر به مدارج بالایی از علم در رشته گیاه شناسی و اکولوژی دست یافت و موجب فخر و مباهات همه ایرانیان به خصوص استان عالم پرور اردبیل شد. اگرچه درگذشت ایشان متاسفانه دنیای علم را از خدمات ارزنده ایشان محروم ساخت اما راه او توسط شاگردان و دوستداران آن دانشمند فرزانه در جای جای ایران اسلامی و خصوصاً استان اردبیل به ویژه منطقه زرخیز مغان ادامه یافته و جاودانه خواهد ماند.
باید اذعان داشت مرحوم جوانشیر همزمان با افتخارآفرینی های خود در عرصه علمی کشور و جهان، نقش بسیار موثر و کلیدی در توسعه علمی، پژوهشی و تحقیقاتی زادگاه خود؛ استان اردبیل داشت و جامعه علمی در این رشته رشد و بالندگی خود را بخصوص در رشته کشاورزی مرهون اساتید بنام خود از جمله این عزیز از دست رفته می داند.
در پایان از بارگاه خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و برای شما بزرگواران توفیق خدمت به کشورعزیزمان ایران اسلامی را مسالت دارم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته - سید حسن عاملی
بسم الله الرحمن الرحیم
زنده یاد جناب آقای عزیز جوانشیر یکی از شخصیت های موفق و فرزندان ساعی استان ما بودند که پس از سال ها تدریس و پژوهش در زمینه زیرشاخه های رشته کشاورزی،تربیت شاگردان و دانشجویان متعدد و به یادگار گذاشتن آثار علمی،دار فانی را وداع و دوستدارانش ،خصوصا جامعه علمی استان را داغدار نمود.
بی گمان جامعه دانشگاهی،خصوصا دانش آموختگان رشته های حوزه کشاورزی ،خدمات مرحوم جوانشیر را که علاوه بر کسب افتخاراتی چون عنوان استاد نمونه کشوری و چهره تاثیر گذار رشته علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران ،با تحقیقات مستمرش،چندین گونه گیاهی ناشناخته در دامنه های سبلان را شناسایی و یکی از آنها را به ثبت جهانی رساند همواره به خاطر خواهند داشت.
این جانب با ارج نهادن به خدمات دانش محور و دانشگاهی،خصوصا حس وطن پرستی وی که پس از اتمام تحصیلات در اروپا ،به میهن خویش مراجعت و دانسته هایش را در اختیار فرزندان این مرز و بوم قرار داد،از دست اندرکاران این برنامه در زنده نگه داشتن یاد و خاطره ایشان قدردانی و از درگاه پروردگار سخن در زبان آفرین برای روح آن عزیز سفر کرده به دیار حق ،رحمت و برای همه دانش پژوهان و دانش گستران استان مقدس اردبیل توفیقات روز افزون مسالت می نمایم.
اکبر بهنام جو - استاندار اردبیل
نام گذاری پارک ائللر باغی تبریز به نام دکتر جوانشیر
در برنامه تکریم از استاد عزیز جوانشیر در زادگاه خویش دکتر بهشتی عضو شورای شهر تبریز عنوان کردند که یک پارک در شهر تبریز به نام ایشان نام گذاری شود که با پیگیری های صورت گرفته از طرف دکتر شایقی رئیس بنیاد نخبگان استان اردبیل این مصوبه توسط دکتر بهشتی عضو شورای شهر تبریز از طرف شورای آن شهر مصوب شد که پارک ائللر باغی تبریز به نام دکتر جوانشیر نام گذاری شده و تندیس آن استاد بزرگوار در پارک جوانشیر نصب شد.
کاشت نهال به یاد مرحوم عزیز جوانشیر
مهم ترین عناصری که محیط مطلوب و مناسب را برای انسان فراهم آورده، آب و گیاه و جانوران است که در این میان نقش درختان برای انسان به جهاتی حیاتی تر است، زیرا درختان ریه های زمین را برای انسان شکل می بخشد. این گونه است که انسان بی درختان نمی تواند زیست مطلوبی داشته باشد. یکی از فرهنگ های رایج در کشورمان کاشت درخت به یاد عزیزان درگذشته است.
پروفسور جوانشیر یکی از موسسین شرکت سپیدماهی در سال ۱۳۶۷ بوده است سهامداران جدید در سال ۱۳۹۷ این شرکت را خریداری کرده اند لذا به پاس خدمات ارزنده علمی دکتر جوانشیر و همچنین زنده نگه داشتن یاد ایشان به عنوان یکی از موسسین این شرکت، هیات مدیره جدید شرکت در بخش اداری و باغ شرکت، نام دکتر جوانشیر را به عنوان یکی از چهارده چهره ماندگار باغ مشاهیر شرکت با کاشت نهال و آن را به نام مرحوم عزیز جوانشیر نام گذاری کردند. در مجموعه باغ شرکت تعداد هشتاد درخت کاشته شده است که چهارده تای آن متعلق به مشاهیر می باشد.
در این مراسم که با حضور تعدادی از مدیران استانی و شهرستانی از جمله دکتر شایقی رئیس بنیاد نخبگان استان اردبیل، فرماندار و شهردار های شهرستان بیله سوار و جعفرآباد، اعضای هیئت مدیره و تعدادی از خیرین برگزار شد تصمیم گرفته شد که در راستای حمایت مادی و معنوی از جایزه علمی دکتر جوانشیر، در سال حداقل یک پروژه علمی و ابتکاری در زمینه صنایع تبدیلی کشاورزی، پرورش ماهی، گیاهان دارویی، درختان صنعتی و ... با معرفی و هماهنگی بنیاد نخبگان استان به صورت مشارکتی انجام گیرد. همچنین مابقی چهارده نهال نیز در آینده به نام سرآمدان دیگری طی مراسمی نامگذاری خواهد شد.
تصاویر