بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید

دکتر محمد زاهدی اصل

تاریخ تولد : سال 1324

محل تولد : نیار اردبیل

زندگینامه


در یکی از روزهای سرد اسفند ماه 1324 در یک خانواده روستائی و در زادگاه مقدس(محقق)اردبیلی(نیار) متولد شد. او، محرومیت را در سال های نخست زندگی خود با تمام وجود تجربه کرد. محرومیت اقتصادی همراه با محرومیت از حضور مستمر پدر به جهت پیله وری و سفرهای مکرّر جهت تأمین معیشت خانواده.

محله(روستای) نیار علی رغم جمعیت قابل توجه، فاقد مدرسه بود و لذا او با تنی چند از بچه محل های خود از سن هفت سالگی و در سرمای استخوان سوز آن سال ها هر روز مسافت بین محل سکونت و محل تحصیل خود را در اردبیل(دبستان سنائی) پیاده طی می کرد تا بالأخره در سال 1344 از دبیرستان صفوی فارغ التحصیل و به عنوان سپاهی دانش عازم خدمت سربازی در یکی از محروم ترین روستاهای سلماس(شاپور سابق) در آذربایجان غربی بنام روستای یوشانلو شد. در سال 1346 بعد از فراغت از سربازی وارد دانشگاه در رشته مددکاری اجتماعی شد و در سال 1350 پس از فراغت از تحصیل به عنوان مددکار اجتماعی، ابتدا در انجمن توان بخشی ایران و سپس در امور دانشجوئی دانشگاه تهران مشغول به خدمت شد. همزمان با فراغت از تحصیل و آغاز اشتغال، با دختردائی خود ازدواج کرد که حاصل این ازدواج سه پسر و دو دختر بوده است.

سه سال اوّل اشتغال به عنوان کارشناس امور دانشجوئی در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران خدمت کرد و سپس به دانشکده فنی انتقال یافت و در همان ایام در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل داد. در سال های 1356 و 1357 با همراهی حرکت های انقلابی مردم، انجمن اسلامی مددکاران اجتماعی و همچنین شورای اسلامی کارکنان دانشگاه تهران را متولّی شد که هدف اوّلی کمک به آسیب دیدگان از تظاهرات و حرکت-های مردمی بود و هدف دوّمی، بسیج کارکنان دانشگاه تهران و ساماندهی اعتراضات و اعتصابات بود.

با پیروزی انقلاب اسلامی و تعیین مدیریت موقت دانشگاه تهران توسط شورای انقلاب، همراهی با مدیریت و حمایت از آن را وظیفه خود دانست و در اردیبهشت سال 1358 با انتخاب دانشجویان دانشکده فنی و به اتفاق آراء به عنوان سرپرست امور دانشجویان این دانشکده منصوب شد و از محمل شورای اسلامی کارکنان به عنوان دبیر این شورا در اغلب برنامه های مربوط به امور انقلاب اسلامی دانشگاه تهران حضور فعال داشت. لازم به توضیح است که در طول سال 1357 با روحانی مبارز منطقه اردبیل مرحوم حاج شیخ سعید اصغری در ارتباط بود و بعضااً اعلامیه های امام راحل را از طریق ایشان به انقلابیون استان انتقال می داد. با آغاز انقلاب فرهنگی در خرداد1359 و تعطیلی دانشگاه ها، برای ادامه تحصیل با مجوز دانشگاه تهران عازم انگلستان شد به فاصله حدود دو ماه با آغاز جنگ تحمیلی، تحصیل را رها کرد و با بازگشت به ایران به صورت داوطلبانه برای کمک به جنگ زدگان جنوب کشور از سوی دانشگاه تهران به سازمان تازه تأسیس بهزیستی کشور(که خود ایشان یکی از بنیان گذاران آن بود) مأمور شد و با حکم شهید فیاض بخش، در منطقه خوزستان به عنوان نماینده ایشان مستقرّ شد. در آغاز سال 1360 و با همّت مجموعه ای از همرزمان با محوریت مهندس مصطفی میرسلیم،با تأسیس بنیاد مهاجرین جنگ تحمیلی مدیریت امور اجتماعی این بنیاد را عهده دار شد. شهید عباس ارشاد به عنوان همکلاسی دوران کارشناسی و همکار دوران اشتغال در دانشگاه تهران و مؤسس انجمن اسلامی مددکاران اجتماعی و عضو گروه مؤسس سازمان بهزیستی کشور و نزدیک ترین و صمیمی ترین دوست، که مسئولیت دانشکده خدمات اجتماعی را نیز عهده دار بودند در هفتم تیرماه و در فاجعه انفجار دفترمرکزی حزب به شهادت رسیدند (زاهدی اصل به جهت عروسی برادرشان در این واقعه در اردبیل بودند) و پس از این فاجعه خونبار، مسئولیت دانشکده خدمات اجتماعی توسط وزیر وقت علوم و آموزش عالی(آقای دکترنجفی) به ایشان تفویض شد که تا مهرماه سال 1362 یعنی تا زمان ادغام این دانشکده در دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داشت. در سال های 1362 و 1363 معاونت اداری مالی و همچنین معاونت دانشجوئی دانشگاه الزهرا را عهده دار شد و از سال 1364 با مرخصی بدون حقوق و هزینه شخصی در دانشگاه دولتی استامبول ادامه تحصیل داد(البته قرار بود به عنوان بورسیه وزارت علوم در دانشگاه بریستول انگلستان مشغول به تحصیل شود که به جهت مخالفت معاون دانشجوئی وقت وزارت علوم و هزینه های تحصیلی سنگین در انگلستان، به دانشگاه استامبول تغییر مسیر داد و به جهت سیستم آموزشی این دانشگاه سختی فراوانی را متحمل شد). در سال 1368 با حکم وزیرعلوم وقت (آقای دکترفرهادی) مسئولیت سرپرستی دانشگاه علامه را عهده دار شد. با تغییر وزیرعلوم از سمت خود استعفا کرد و در راه اندازی دانشگاه شاهد با آقای دکتر نصرت اله ضرغام به عنوان نخستین رئیس این دانشگاه همراهی داشت.

با حکم وزیر وقت کار و امور اجتماعی(آقای کمالی) ریاست مؤسسه کار و تأمین اجتماعی را به مدت یکسال عهده دار بود و برای چند دوره مدیریت گروه مددکاری اجتماعی را به عهده داشت. در سال 1374 به مرتبه دانشیاری و در سال1380 به مرتبه استادی در گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علاّمه ارتقاء یافته است. یک دوره چهارساله ریاست دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علاّمه را عهده دار شد و در حال حاضر نیز مدیریت گروهی مددکاری اجتماعی را به عنوان متولی اصلی این رشته در کشور به عهده دارد.

برنامه جدید کارشناسی مددکاری اجتماعی با آخرین مصوبه آن در شورای تحوّل علوم انسانی در سال 1395، برنامه دکتری مددکاری اجتماعی مصوب شورایعالی برنامه ریزی در سال 1389 و برنامه کارشناسی ارشد مدیریت خدمات اجتماعی مصوبه 1390 شورایعالی برنامه ریزی همراه با برنامه کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی در دست اقدام و نیز جایگاه مددکاری اجتماعی در نقشه جامع علمی کشور از خدمات ماندگار علمی ایشان در کشور است.

ضمناً سال های طولانی مسئولیت انجمن مددکاران اجتماعی ایران را به عهده داشت و بیش از بیست همایش ملّی به مناسبت روز مددکار اجتماعی(سیزده رجب و خجسته میلاد امام علی(ع)) برگزار کرده است. در حال حاضر ریاست انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران را عهده دار بوده و همزمان با آن ریاست مجمع صنفی اساتید دانشگاه علامه را به عهده دارد و همایش ملّی«استقلال دانشگاه ها، چالش ها و راهبردها» یکی از آخرین تلاش های علمی ایشان بوده است که در بهمن ماه سال 1395 برگزار شد. چندین اثر تألیفی از ایشان منتشر شده است از جمله آنها مقدمه ای بر خدمات اجتماعی در اسلام، مبانی مددکاری اجتماعی، مبانی رفاه اجتماعی، مددکاری اجتماعی کار با جامعه، آسیب های اجتماعی از منظر مددکاری اجتماعی و ... که غالباً توسط انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی به چاپ رسیده و در نوبت های مختلف تجدید چاپ شده است. همچنین کتاب زندگینامه ایشان با نام " فرزند ساوالان (سبلان) " با تالیف خودشان چاپ شده است.

آخرین اثر تألیفی ایشان به سفارش مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی با عنوان«بررسی تحولات نظام رفاه اجتماعی در ایران»می­باشد که اخیراً به اتمام رسیده و به مؤسسه مذکور تقدیم شده است.

در خاتمه ذکر چند نکته ضرورت دارد:

ایشان در دهه­ی نخست انقلاب در شکل­گیری دانشگاه محقق اردبیلی و تبدیل تدریجی آموزشکده کشاورزی به دانشگاه همراهی و همکاری داشتند.

درفاصله سال­های 1361 و 1362 به عنوان عضو گروه جامعه­شناسی در دفتر همکاری حوزه و دانشگاه فعالیت داشتند که حاصل آن چهار جزوه منتشره توسط دفتر مذکور در موضوع­های جامعه­شناسی بوده است.

ایشان هیچوقت از زادگاه خود غافل نبوده و در اشکال مختلف سعی کرده است در مناسبت­های مختلف در خدمت این منطقه که مردان و زنان بزرگی را در دامن خود پرورده است باشد از آن جمله است تحقیقی که به مناسبت زلزله سال 1375 و با بسیج اساتید و دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و شاهد با موضوع مشارکت زلزله­زدگان در بازسازی مناطق آسیب­دیده در سال 1376 انجام و نتیجه آن به استاندار وقت تقدیم شد.

در چند دوره به عنوان استاد نمونه و پژوهشگر نمونه دانشگاه معرفی شده­اند که آخرین آن مربوط به سال 1395 می­باشد که به عنوان استاد نمونه به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معرفی شدند.

با تلاش و پی­گیری ایشان، در مانگاه حضرت سجاد(ع) در زمین وقفی پدر مرحومشان و با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در زادگاهشان احداث و راه­اندازی شد.

عضویت هیأت تحریریه چند فصلنامه علمی پژوهشی و سردبیری پژوهشنامه مددکاری اجتماعی به عهده دارندو همچنین عضو شورای بررسی متون علوم اجتماعی و عضو کرسی­های نظریه­پردازی شورایعالی انقلاب فرهنگی می­باشد.

گزارش مختصری از مراسم تکریم


برگزاری نشست هم اندیشی در روز اول

در این مراسم که در ساعت 11 روز سه شنبه با حضور جمع کثیری از علاقمندان و متخصصان حوزة جامعه شناسی و مددکاران اجتماعی و فرهنگ در آمفی تئاتر دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی برگزار گردید، پس از قرائت آیاتی از کلام الـ .. مجید و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، دکتر شایقی به بیان خیرمقدم، اهداف بنیاد ملی نخبگان از برگزاری این مراسمات و همچنین بیوگرافی مختصری از استاد محمد زاهدی اصل پرداختند. بخش کوتاهی از سخنرانی دکتر شایقی در ادامه آورده شده است:

مختصری از سخنان پروفسور شایقی در ابتدای مراسم:

توسعه و ترویج فرهنگ تکریم باعث افزایش اثرگذاری علمی و فرهنگی نخبگان جامعه، شناسایی رموز موفقیت آنان، زمینه‌سازی حضور هرچه بیشتر این افراد در جامعه به منظور اثرگذاری بیشتر، معرفی مفاخر علمی در سطوح ملی و منطقه ای و در نهایت الگوسازی شیوه زندگی علمی و فرهنگی این افراد است. با این تفکر بنیادی و بر اساس تأکیدات سند راهبردی کشور در امور نخبگان تکریم از نخبگان و مفاخر علمی کشور، نخبه شناسی، نخبه پروری، نخبه گماری از اهداف اصلی بنیاد ملی نخبگان است.

خداوند در قرآن کریم داستان انبیاء را به عنوان بزرگان دین و علم و تقوا بیان می کند و الگوهای بزرگ را با هدف الهام بخشی و ایجاد روحیه الگوگرایی از انسان های صالح و عالم معرفی می کند.

دانشمندان و فرهیختگان بزرگترین سرمایه های یک ملت هستند که می توانند در توسعه پایدار جامعه نقش داشته باشند. همچنین می توان تاثیر این افراد را در تربیت نسل های موفق و اثرگذار مشاهده کرد. تاثیر فرهیختگان جامعه بر یک نفر یا افراد معدود نیست بلکه بر قشر عظیمی از جامعه اثر ماندگار دارند، یکی از رسالت های بنیاد ملی نخبگان، تکریم بزرگان و مفاخر در زمینه های مختلف است، این امر از دوجهت اهمیت دارد، اول اینکه چنین همایش هایی زمینه آشنایی نسل آتی جامعه و استعدادهای برتر را با بزرگان علم و دانش فراهم می کند. افرادی که پتانسیل استعداد برتر شدن را دارند برای اینکه به جرگه ی محققان بپیوندند نیاز به مسیر درست و الگوگرایی دارند که معرفی این الگوها از رسالت های بنیاد ملی نخبگان است. دومین اهمیت همایش تکریم این است که نفس تکریم و تقدیر از افرادی که سال ها برای اعتلای جامعه زحمت کشیده اند مقدس است که باید در تمام اقشار جامعه مورد توجه قرار گیرد.

به جای نگاه گسسته ، پروژه ای و منفصل به جامعه بایستی به صورت فرآیندی، پیوسته و متصل نگرش داشت. از جمله مهمترین راهکارهایی این اتصال و پیوستگی شناخت فرهیختگان و عالمان و دانشمندان و معرفی آنها به جامعه و بویژه استعدادهای برتر و نسل جوان است. جامعه ای که در زمان حرکت کند زندانی زمان خواهد شد و جامعه ای که با زمان حرکت کند بلند مدت، متصل و مستمر خواهد شد.

باید توجه داشت که حاصل دانایی توانایی است اما نتیجه علم و آگاهی همراه با عشق و ایمان اسطوره می آفریند و این اسطوره همانی است که فکرش کلامش و عملش برای شاگردان و ملازمان تاریخ میزان راستی، درستی و راستگاری است. به گمان بنده استاد محمد زاهدی اصل از زمره این مفاخران و اندیشمندان است. قلمشان توانمند است و تاثیرگذار. چه خوب و شایسته است که نخبگان و استعدادهای برتر استان بیش از پیش با این اسوة علم و اخلاق آشنا شوند و رفتار آنان را ملاک عمل خویش قرار دهند.

سوابق دکتر محمد زاهدی اصل نشان می دهد که ایشان استادی پرکار، پرانرژی و خستگی ناپذیر و بسیار دقیق و منضبط هستند که سوابق مدیریتی و اجرایی و آثار وی تاییدی بر این ادعا می باشد. وی بسیار خوش اخلاق و خوش برخورد به طوری در زمینه علمی با اشتیاق صحبت نموده و به مددکاری و امور اجتماعی بسیار علاقمند هستند و از زادگاه خویش نیز هیچوقت غافل نبوده که همکاری در شکل گیری دانشگاه محقق اردبیلی، احداث درمانگاه امام سجاد (ع) با مشارکت ایشان در زمین واقعی پدر مرحومشان با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل و مشارکت زلزله زدگان استان در سال 1375 با مشارکت دانشجویان و استادان دانشگاه علامه طباطبایی از جمله آنهاست. ایشان عضو و سردبیر هیات تحریریه چندین مجله علمی و پژوهشی وکرسی های نظریه پردازی شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و در حال حاضر ریاست انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران و مدیر گروه مددکار اجتماعی در دانشگاه علامه طباطبایی نیز هستند. همچنین تدوین سرفصل های جدید مددکاری اجتماعی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری و جایگاه مددکاری اجتماعی در نقشه جامع علمی کشور از خدمت ماندگار دکتر زاهدی اصل در کشور است.

در پایان بر خود لازم می دانم از معاونت فرهنگی بنیاد ملی نخبگان، ریاست محترم دانشگاه محقق اردبیلی، بویژه همکاران حوزه معاونت پژوهشی، حوزه ریاست، دانشکده علوم انسانی و علوم دانشگاه، انجمن مددکاران اجتماعی ایران، رییس محترم دانشگاه علامه طباطبایی، استانداری اردبیل، ستاد بزرگداشت هفته استان اردبیل، روسای محترم دانشگاه های استان، مدیران دستگاه هایی اجرایی، سایر ارگان ها و نهادهای و اهالی روستای نیارکه ما را در برگزاری این همایش به هر نحوی یاری نمودند کمال تشکر و سپاسگزاری را داشته باشم.

خلاصه سخنان جناب آقای نصیری معاون سیاسی و امنیتی استانداری اردبیل

جناب آقای نصیری معاون سیاسی و اجتماعی استاندار اردبیل تکریم دانشمندان و مفاخر استان را عاملی برای ایجاد انگیزه برای نسل جوان و آینده ساز کشور عنوان کرد و گفت: توسعه وقتی اتفاق می افتد که پیشرفت ها متوازن باشد. وی در ادامه سخنان خود به تأثیر علوم انسانی در سایر علوم پرداخت و گفت: اگر علوم فنی و مهندسی و علوم پایه همچون فیزیک و شیمی همگام با علوم انسانی رشد و پیشرفت نکند آثار زیانباری برجای خواهند گذاشت، وی افزود: اگر این علوم در جهت خدمت به انسانیت به کار گرفته شوند، باعث منشأ خیر همچون رونق اقتصادی نیز خواهند شد. وی در پایان سخنان خود به دغدغه های رهبر معظم انقلاب در خصوص آسیب های اجتماعی اشاره کرد و گفت: دولت موظف است برای حل این مشکلات با بها دادن به علم و پژوهش در این مسیر حرکت کند. معاون سیاسی اجتماعی استاندار اردبیل تکریم علما و دانشمندان را از جمله ضروری ترین کارهای یک جامعه عنوان کرد و گفت: اگر به علوم انسانی کم توجهی شود ما دچار مرگ تدریجی خواهیم شد.

بیانیه انجمن ملی مددکاران ایران در خصوص تکریم از فعالیت های دکتر زاهدی اصل

به نام خدایی که همین نزدیکی است
کسی گفت چونی، چنین رنجبر/ به تعظیم استاد، بیش از پدر
بگفتا زد آن نقش آب و گلم/وزین تربیت یافت، جان و دلم
از آن شد تن من، پذیرای جان/ وزین مانده ام، زنده و جاودان

در ابتدا فرا رسیدن روز اردبیل را به همه شما خوبان و بزرگواران تبریک می گویم و در برابر کار بزرگ شما که با هدف تجلیل از اساتید و فرهیختگان استان از جمله استاد مسلم مددکاری اجتماعی ایران جناب آقای دکتر محمد زاهدی اصل هنگام حیات شان انجام می دهید، سر تعظیم فرود می آوردم که این هم نشانی دیگر از بزرگی شماست.به راستی که این اقدام شما مصداق این شعر زیبای مولوی است که:
بیا تا قدر یکدیگر بدانیم/که تا ناگه زیکدیگر ندانیم

در زندگی هر انسانی افراد زیادی هستند که تاثیر گذار هستند.بدون شک در میان این افراد معلمین و اساتید نقش بسیار مهم دارند و شاید به دلیل همین اهمیت است که حضرت علی(ع) می فرمایید:
هر آنکس که آموخت حرفی به من/ سزد گر کند بنده خویشتن

جامعه مددکاری اجتماعی حضور موثر امروزش در کشور را مرهون اساتید و پیشکسوتانی می داند که ایثارگرانه در راه تحقق ماموریت های آن در راستای « ارتقای کیفیت زندگی مردم» و « توسعه شاخص های سلامت اجتماعی» تلاش خستگی ناپذیرکردند و در عرصه های مختلف آموزشی، پژوهشی، اجرایی و سیاستگذاری اجتماعی با نگاه همه جانبه گام های موثری برداشتند که جناب آقای دکتر محمد زاهدی اصل از جمله این اساتید هستند.
انجمن مددکاران اجتماعی ایران افتخار دارد که سالیان مدیدی ایشان پرچمدار و سکاندار آن بودند وامروز هم این پرچم را به دست دانشجویانش داد تا راه ایشان را ادمه دهند و در همه حال هم مراقب هستند تا راه درست را ادامه دهند.حال که به دلیل همزمانی این مراسم با شکوه، با برگزاری «همایش ملی سلامت اجتماعی و ضرورت آن در جامعه» توفیق حضور نداریم این زمان را فرصت مغتنمی می شماریم تا مراتب سپاس جامعه مددکاری اجتماعی ایران را به ایشان و خانواده محترم شان اعلام داریم و این شعر زیبا را تقدیم کنیم به این استاد ارجمند.ضمن سپاس مجدد از کلیه برگزار کنندگان این مراسم بزرگ و ارزشمند از جمله بنیاد ملی نخبگان استان،استانداری، انجمن مددکاران اجتماعی ایران شعبه استان اردبیل و … استدعا دارم بعد از پایان شعر که تقدیم به کسوت استادی بزرگ است شایسته ایشان را مورد تشویق قرار دهید تا مردم شریف استان اردبیل و ایران زمین به داشتن چنین فرزندانی به خود ببالند:
بر فقیری و تهیدستی من، طعنه مزن/ای که داری به جهان، ثروت و زر بیش از من سر تعظیم، فرود پیش کسی می آرم/ که بود، در ره دانش قدمی بیش از من

تصاویر


لینک های مربوطه


 برای مشاهده مستند فیلم تجلیل از دکتر محمد زاهدی اصل اینجا کلیک بفرمایید.

برای مشاهده بروشور ویژه دکتر محمد زاهدی اصل صفحۀ 1 اینجا  و صفحۀ 2 اینجا کلیک نمایید.

برای مشاهده پوستر دکتر محمد زاهدی اصل اینجا کلیک نمایید.

برای مشاهده صحفه شخصی دکتر محمد زاهدی اصل و اینجا کلیک بفرمایید.

 

 

 

  • 1402/07/26 - 12:01
  • - تعداد بازدید: 317
  • - تعداد بازدیدکننده: 314
  • زمان مطالعه : 15 دقیقه
سیزدهمین همایش ملی نخبگان

دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی با رهبر انقلاب ( 25 مهر 1402)/ نخبگان کشور، امروز به یک حرکت و خیز جدید احتیاج دارند

جمعی از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی صبح امروز (سه‌شنبه 25 مهر 1402)، با حضور در حسینیه‌ی امام خمینی(ره) با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دیدار کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی)، جمعی از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی صبح امروز (سه‌شنبه 25 مهر 1402)، با حضور در حسینیه‌ی امام خمینی(ره) با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دیدار کردند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز در دیدار حدود هزار نفر از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور، خواستار یک جهش تازه و مبتکرانه علمی و ورود به فصل تازه‌ای از فعالیت‌های نوآورانه در مراکز و محیط‌های علمی-دانشگاهی شدند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در نسل‌کشی مردم فلسطین در غزه، قطع فوری بمباران‌ها را مورد تأکید قرار دادند و با اشاره به نقش ملموس آمریکایی‌ها در سیاست‌گذاری اقدامات صهیونیست‌ها، گفتند: ملت‌های مسلمان و حتی مردم غیرمسلمان جهان از جنایات جاری رژیم اشغالگر جداً عصبانی هستند و اگر این وحشی‌گری‌ها ادامه یابد، مسلمانان جهان و نیروهای مقاومت بی‌تاب می‌شوند و دیگر کسی نمی‌تواند جلوی آن‌ها را بگیرد.

رهبر انقلاب، قضایای جاری فلسطین را جنایت عیان رژیم صهیونیستی و نسل‌کشی آشکار در مقابل چشم همه جهانیان خواندند و گفتند: اعتراض مسئولان برخی کشورها در مکالمات خود با مسئولان ما این بوده که چرا فلسطینی‌ها غیرنظامیان را کشته‌اند؟ این حرف خلاف واقع است چرا که ساکنان شهرک‌ها غیرنظامی نیستند و مسلح هستند ولی با حتی فرض غیرنظامی بودن، چه تعداد از آنها کشته شدند و چه تعداد از غیرنظامیان فلسطینی این روزها به شهادت رسیده‌اند؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: رژیم غاصب صد برابر آن تعداد، یعنی چند هزار زن و بچه و پیر و جوان غیرنظامی را در این چند روز کشته است و با بمباران مراکز پر جمعیت و ساختمان‌هایی که می‌داند محل سکونت غیرنظامیان است، جلوی چشم مردم دنیا در حال جنایت است.

ایشان با تأکید بر اینکه دولت غاصب صهیونیستی به علت این جنایات قطعاً باید محاکمه شود، دولت آمریکا را مسئول سیاست‌های رژیم غاصب دانستند و افزودند: بر اساس اطلاعات متعدد، سیاستگذار و تنظیم‌کننده سیاست جاری این روزهای رژیم صهیونیستی، آمریکایی‌ها هستند و آمریکا در این قضیه مسئول است و باید مسئولیت خود را بشناسد.

رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه بمباران‌ها باید فوراً قطع شود، اجتماعات ملت‌های مسلمان در کشورهای اسلامی و حتی غیرمسلمانان در آمریکا و اروپا را نشانه عصبانیت جدی ملت‌ها از جنایات رژیم صهیونیستی برشمردند و گفتند: اگر این جنایات ادامه پیدا کند، مسلمانان و نیروهای مقاومت بی‌تاب می‌شوند و دیگر کسی نمی‌تواند جلوی آنها را بگیرد. این واقعیت را باید بدانند و این توقع را مطرح نکنند که نگذارید فلان گروه فلان کار را انجام دهد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: البته رژیم صهیونیستی هر کاری بکند نمی‌تواند شکست مفتضحانه خود در این قضیه را جبران کند.

در ابتدای این دیدار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پس از سخنان ۷ نفر از نخبگان عرصه‌های خودرو، فناوری کوانتوم، کشاورزی، مبارزه با آلودگی هوا، عدالت اقتصادی-اجتماعی، طب سنتی و زیست‌بوم دانش‌بنیان کشور، توجه مسئولان فعال و پیگیر قوه مجریه به نکات مورد نظر نخبگان و پیوند جامعه نخبگانی کشور با مدیران جوان سطوح مختلف دولت را ضروری خواندند.

ایشان با اشاره به آغاز یک جهش علمی و تحرک و جوشش پرثمر در محیط‌های دانشگاهی در حدود ۲ دهه قبل، گفتند: افزایش سرعت رشد علمی کشور و رسیدن آن به ۱۲ برابر متوسط سرعت رشد جهانی، از نتایج مبارک آن حرکت بود و اکنون نخبگان، دانشجویان و مراکز علمی-دانشگاهی کشور باید خود را برای یک خیز جدید و فصل تازه‌ای از تحرک مبتکرانه علمی آماده کنند.

رهبر انقلاب تحرک علمی برخی کشورهای منطقه را پس از مشاهده پیشرفت‌ علمی ایران یادآور شدند و افزودند: نباید به نتایج حرکت قبلی مغرور شویم و از مسابقه علمی جاری در دنیا عقب بمانیم؛ چرا که با وجود همه پیشرفت‌ها، هنوز از لحاظ دانش و علم عقب هستیم.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به سخنان امیرمومنان(ع) درباره قدرت علم، گفتند: «العلم سلطان»؛ بنابراین اگر بخواهیم کشور از آسیب‌های متعارف دنیا مصون بماند، باید برای پیشرفت‌های علمی به جد تلاش کنیم.

رهبر انقلاب سرمایه‌گذاری مادی دولت، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و «سرمایه‌گذاری محیط‌های علمی به معنای تلاش برای ابتکار، نوآوری و یافتن راه حل‌های میانبر حل مشکلات» را لازمه‌ حرکت جدید جامعه نخبگانی و علمی دانستند و گفتند: باید با استفاده از همراهی دولت و مسئولان و مدیران جوان کشور و همت همه نخبگان، این جهش جدید را محقق کنیم.

ایشان آینده کشور را روشن و امیدبخش خواندند اما افزودند: تجربه به ما می‌گوید باید از فرصت موجود کنونی حداکثر استفاده را بکنیم و با تکیه بر اراده و توان و زیرساخت‌های موجود در کشور، شیب صعودی پیش‌رو را با قوت پشت سر بگذاریم.

رهبر انقلاب نبود اراده، یأس و بی‌اعتمادی به توانایی خود را از جمله موانع پیشرفت هر ملت برشمردند و با اشاره به سخنان تحقیرآمیز یکی از نخست‌وزیران دوره طاغوت درباره ناتوانی ملت ایران در ساخت لولهنگ یا لوله آفتابه گلی گفتند: در دوره طاغوت، همه عوامل عدم پیشرفت و ادامه عقب‌ماندگی جمع بود اما امروز به فضل الهی هم اراده و هم توان حرکت و پیشرفت علمی وجود دارد.

ایشان چند میلیون جوان دانش‌آموخته و دانشجو را ثروتی بزرگ و با ارزش خواندند و افزودند: بسیاری از این جوانان با انگیزه و با روحیه، پیشنهادهای با ارزشی برای حل مشکلات دارند.

رهبر انقلاب، خواستن و توانستن را دو واقعیت امروز کشور خواندند و افزودند: اگر مسئولان، مراکز علمی و نخبگان از این فرصت استفاده نکنند، به ایران و تاریخ کشور ظلم می‌شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای علم را مانند همه دارایی‌ها، مسئولیت‌آور دانستند و افزودند: هرکسی در هر دانشی نخبه می‌شود و به رتبه‌ای دست می‌یابد، هم از آن دانش و هم از اعتباری که به واسطه آن دانش در جامعه بدست می‌آورد، باید در جهت خدمت به مردم استفاده کند.

رهبر انقلاب با استناد به سخنانی از امیرمومنان(ع) مبنی بر تعهد علما و دانشمندان برای شناخت و دفاع از مظلوم در مقابل ظلم گفتند: واکنش در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، جزو مسئولیت‌هایی است که پرورگار بر عهده دانشمندان گذاشته است.

رهبر انقلاب در ادامه سخنانشان با اشاره به تذکرات قبلی درباره اصلاح رویه مشروط بودن ارتقاء اعضای هیئت علمی دانشگاهها به مقالات علمی، از استمرار این روند غیرمنطقی انتقاد کردند و گفتند: مقاله‌نویسی و انتشار تحقیقات و مقالات اسنادی معتبر در مجلات و مراکز علمی دنیا و شرکت در مسابقه علمی جهان کار خوبی است که حتماً باید انجام بگیرد اما منوط کردن ارتقاء اعضای هیئت علمی به این موضوع، منطقی نیست.

ایشان افزودند: البته مقالات علمی خوب، مایه ارتقاء شهرت و اعتبار علمی کشور است که دستگاههای مدیریت علمی کشور باید برای این ارتقاء، راههای مناسبی پیدا کنند تا رتبه علمی کشور در رتبه‌بندی‌های جهانی تنزّل پیدا نکند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه هدف اصلی از تولید مقالات علمی و پژوهشی و پایان‌نامه‌ها کمک به حل مسائل کشور باشد، افزودند: بهداشت و سلامت، مسکن، امنیت، تغذیه، خانواده، محیط زیست، اصلاح ساختارهای حکومتی و ارتباطات بین‌المللی از جمله مسائل کشور است که باید مقالات و پژوهش‌های علمی قوی دارای راه‌حل برای آنها تولید شود و در این زمینه نباید به کارهای روزنامه‌ای و یادداشت‌های باصطلاح ژورنالیستی اکتفا شود.

رهبر انقلاب در بیان نکته پایانی، به تبیین وظیفه مسئولان در قبال نخبگان پرداختند و گفتند: مسئولان کاری کنند که نخبه احساس مفید بودن بکند.

ایشان از جمله عوامل مهاجرت نخبگان را (که گاهی حرف‌های مبالغه‌آمیزی هم درباره آن مطرح می‌شود)، احساس بی‌فایدگی در نخبه دانستند و افزودند: «امکان اشتغال» و «امکان تداوم مطالعات و تحقیقات» دو توقع نخبه از دستگاه مدیریت کشور است که باید این دو امکان برای آنها فراهم شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، تشکیل شرکت‌های دانش‌بنیان را از عوامل نشاط و پیشرفت اقتصادی و علمی کشور و در عین حال، ایجاد احساس مفید بودن در نخبگان خواندند و تأکید کردند: شرکت‌های دانش‌بنیان را تقویت کنید که یکی از راههای تقویت، خودداری کامل دستگاهها و شرکت‌های دولتی از واردات و خرید محصولات خارجی است که مشابه آن را شرکت‌های دانش‌بنیان تولید می‌کنند.

پیش از سخنان رهبر انقلاب، هفت نفر از نخبگان حاضر در نشست آقایان و خانم‌ها:

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif سید مصطفی مهدوی؛ دکترای مهندسی هواوفضا از دانشگاه شریف و پژوهشگر صنایع خودرویی و ریلی

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif شکوفه احمدی؛ دانشجوی حقوق اقتصادی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و برگزیده طرح بنیاد نخبگان

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif شهرام سلیمانی؛ دکترای فیزیک از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و عضو یک درصد دانشمندان پراستناد انجمن شیمی آمریکا

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif حامد رفیعی؛ عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران و مدیر اندیشکده حکمرانی و قانون‌گذاری استان البرز

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif مریم زارع؛ عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر و برگزیده جایزه علمی بنیاد ملی نخبگان

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif محمدصادق عادل‌مهربان؛ دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشجوی برتر کشور در رشته طب سنتی

https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif و سعید ودادی کلانتر؛ دکترای مدل‌سازی انرژی از دانشگاه تهران و مجری طرح‌های پژوهشی حوزه انرژی

به بیان  نکات، انتقادات و پیشنهادهای خود در این موضوعات پرداختند:

* سازوکار نقش‌آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه خودرو

* بهبود اجرای سیاست‌های محرومیت زدایی از مناطق محروم

* اهمیت سرمایه‌گذاری کشور در زمینه فناوری‌های راهبردی و اقتدارآفرین، نظیر فناوری‌های کوانتومی و صنعت تراشه

* چالش‌های سیاست‌گذاری بخش کشاورزی و اصلاح روند مشارکت نهادهای علمی و عناصر دانشگاهی در این حوزه

* به‌روزرسانی دستورکارهای حوزه مدیریت آلودگی هوا و اصلاح نظام توزیع یارانه‌های حوزه انرژی

* اهمیت جایگاه جهانی طب سنتی و گیاهان دارویی، مزیت‌های نسبی ایران و بازار جهانی خدمات و محصولات این حوزه

* و رشد فعال رابطه صنایع مادر و شرکت‌های دانش‌بنیان


همچنین در ابتدای این دیدار آقای دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به تحول این بنیاد از یک نهاد صنفی به یک مرکز تأثیرگذار بر مسائل کشور در دولت سیزدهم، گزارشی درخصوص افزایش چشم‌انداز اقتصادی شرکت‌های دانش‌بنیان، بازطراحی ستادهای توسعه فناوری، اجرای الگوی کنسرسیوم‌های دانش‌بنیان، ضرورت اجرای پروژه‌های عظیم پیشران با بکارگیری شرکت‌های دانش‌بنیان و هدف‌گذاری برای ایجاد بانک اقتصاد دانش‌بنیان برمبنای سرمایه‌های شرکت‌های این حوزه، بیان کرد.


https://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gifhttps://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/ver2/breadcrump.gif آنچه در ادامه در اختیار مخاطبان قرار میگیرد، «بسته‌های خبری» است که صرفاً جهت بازنشر سریع بیانات رهبر انقلاب اسلامی در رسانه KHAMENEI.IR و حساب‌های رسمی آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده و «متن کامل بیانات حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» طبق روال مرسوم، تا ساعاتی دیگر در این پایگاه در بخش «بیانات» منتشر خواهد شد.

http://farsi.khamenei.ir/themes/fa_def/images/home/rect-1-n.gif بخش‌هایی از بیانات رهبر انقلاب در این دیدار:
* در قضیه‌ی فلسطین آن چه که جلوی چشم همه‌ی دنیاست، جنایت نسل‌کشی رژیم غاصب است. این را همه‌ی دنیا دارند مشاهده میکنند. مسئولین بعضی از کشورها که با مسئولین کشورما صحبت کردند در دفاع از رژیم غاصب صهیونیستی اعتراض‌شان این بوده که چرا فلسطینی‌ها غیرنظامی‌ها را کشتند. اولاً این حرف خلاف واقع است. یعنی اصلاً اینها که در شهرک و اینها هستند غیرنظامی نیستند. همه‌شان مسلح‌اند. حالا گیرم، غیرنظامی. چه تعداد غیرنظامی کشته شدند. صد برابر آنها الان دارد این رژیم غاصب از زن و بچه و پیر و جوان می‌کشد، غیرنظامی که در این ساختمان‌های غزه نظامی‌ها که ساکن نیستند. نظامی‌ها جاهای خودشان هستند می‌دانند هم آنها. اینها همه مردم‌اند. مراکز پرجمعیت را انتخاب میکنند و می‌زنند. چند هزار تا حالا کشته دادند فلسطینی‌ها در غزه، در همین چند روز. این جنایت جلوی چشم همه‌ی مردم دنیاست. اینها باید محاکمه بشوند. دولت غاصب رژیم صهیونیستی امروز قطعاً باید محاکمه بشود.

آنها باید محاکمه بشوند، دولت آمریکا هم بایستی مسئولیت خودش را در این قضیه بشناسد. آن طوری که اطلاعات متعدد به ما میگوید سیاست جاری این روزها یعنی همین هفته‌ی اخیر داخل رژیم صهیونیستی را آمریکایی‌ها دارند تنظیم می‌کنند، یعنی سیاست‌گذار آنها هستند. کارهایی که دارد انجام میگیرد سیاست‌ آمریکایی‌هاست. آمریکایی‌ها مسئولیت خودشان را مورد توجه قرار بدهند، مسئولند. بمباران‌ها باید فوراً قطع بشود. ملت‌های مسلمان عصبانی‌اند. جدّاً عصبانی‌اند. نشانه‌هایش را شما دارید می‌بینید، اجتماعات گروه‌های مردم، نه فقط در کشورهای اسلامی، در لس‌آنجلس، در هلند، در فرانسه، در کشورهای اروپایی، در کشورهای غربی، مردم اجتماعات میکنند، مسلمان و غیرمسلمان. کشورهای اسلامی هم که روشن است. مردم عصبانی‌اند. اگر چنانچه این جنایت ادامه پیدا کند، مسلمانها بی‌تاب میشوند نیروهای مقاومت بی‌تاب میشوند، کسی جلوی اینها را دیگر نمی‌تواند بگیرد. این را بدانند. توقع نکنند از کسانی که نگذارید فلان گروه فلان کار را بکند. کسی نمی‌تواند جلوی اینها را بگیرد وقتی بی‌تاب شدند. این یک واقعیتی است که وجود دارد. البته هر کار هم بکند رژیم صهیونیستی، جبران شکست مفتضحانه‌ای که در این قضیه خورد را نخواهد توانست بکند.

* جامعه‌ی علمی کشور، نخبگان کشور، امروز احتیاج دارند به یک حرکت جدید، به یک خیز جدید. این خیز جدید بایستی با استفاده از همراهی این دولت و همکاری مسئولان جوانی که در بدنه‌ی دولت حضور دارند و همت خود شما مجموعه‌ی نخبه‌ها این کار باید انجام بگیرد.

* اگر جنایت رژیم صهیونیستی ادامه پیدا کند کسی نمی‌‌تواند جلوی مسلمانان و نیروهای مقاومت را بگیرد.

* دولت غاصب صهیونیستی باید محاکمه شود.

* بنابر اطلاعات متعدد ما، سیاست جاری هفته اخیر داخل رژیم صهیونیستی را آمریکا‌یی‌ها دارند تنظیم میکنند؛ آمریکا در جنایات اخیر مسئول است. بمباران‌ها باید فوراً متوقف شود.

* بنده چند سال قبل از این در چند جلسه‌ی علمی و دانشگاهی و اینها یک مطلبی را بیان کردم و آن، این بود گفتم این‌جوری گفته میشود که ما سرعت رشدمان زیاد است اما به این مغرور نشویم ما به این غرّه نشویم که حالا سرعت رشدمان این‌قدر زیاد است برای خاطر اینکه با وجود این سرعت رشد ما هنوز در دانش عقبیم، ما نسبت به دنیا، دنیای علم از لحاظ علمی عقبیم.

ما برای ورود به یک فصل تازه‌ای از تحرک علمی باید خودمان را آماده کنیم، یعنی درست است جهش علمی انجام گرفته، حرکت علمی خوب بوده، اما امروز ما احتیاج داریم به یک حرکت مبتکرانه‌ای از سوی دستگاه‌های علمی کشور تا عقب نیفتیم.

بنده بارها گفتم‌ام؛ «العلم سلطان» علم قدرت است. اگر بخواهیم کشور از آسیبهای متعارف کشورهای دنیا مصون و برکنار بماند یک کار مهم و در درجه‌ی اول پیشرفت علمی است. اگر عقب ماندیم آسیب‌پذیر خواهیم شد.

* یک ملت دارای استعداد میتواند رشد کند اما اینجور نیست که همیشه فرصت رشد داشته باشد.

آینده‌‌ی روشن و امیدبخشی است، افق، افق روشنی است. اما تجربه‌ها و گذشته‌های خود ما به ما میگوید که بایستی از حال استفاده کنیم از وضع موجود از فرصت موجود باید حداکثر استفاده را بکنیم.

امروز بحمدالله من به کشور که نگاه میکنم هم اراده، انگیزه، تصمیم هست برای پیشرفت، هم توانایی هست، خب از این استفاده کنید. اگر از این فرصت وجود خواستن و توانستن که امروز هست استفاده نکنیم ظلم کردیم.

* علم مسئولیت‌آور است. مثل همه‌ی داراییهای دیگر. دارایی فکری، دارایی مالی، دارایی قدرت؛ اینها همه مسئولیت‌آور است. علم هم از جمله‌ی همین دارایی‌های ارزشمند است. علم دارید، این علم شما را مسئول میکند. یعنی باید هم از علمتان به نفع مردم استفاده کنید، هم از اعتباری که این علم به شما داده به نفع مردم استفاده کنید.  هم خود آن دانش در خدمت به مردم باید قرار بگیرد.

خدای متعال این تعهد را از علما گرفته، از دانشمندان گرفته که در این زمینه تحمل نکنند. پرخوری ستمگر و گرسنگی ستمدیده را تحمل نباید بکنند. عکس‌العمل باید نشان بدهیم. واکنش نشان بدهیم.

امروز در قضیه‌ی غزه، این واکنش بر دوش همه‌ی ما وجود دارد. باید واکنش نشان بدهیم. عده‌ای گرسنه‌اند، عده‌ای زیر بمباران‌اند، عده‌ای دارند صد تا صد تا به شهادت میرسند. عالم، چه عالم دانشگاه، چه عالم حوزه باید تلاش کند حق را بشناسد، در کنار حق بایستد. نگاه کردن بی‌تفاوت برای عالم و دانشمند جایز نیست.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه های محتوا,SlideShow,گفتگو,یادداشت
  • کد خبر : 167728
کلمات کلیدی
مدیر اردبیل
خبرنگار

مدیر اردبیل

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید